woensdag 15 januari 2014

Waarom nu goud?



Onderstaand artikel is verschenen als onderdeel van de eerste editie van mijn nieuwsbrief.  Stuur mij een email met als onderwerp "inschrijven" om de volledige nieuwsbrief vanaf nu rechtstreeks te ontvangen. Uw email adres wordt niet aan derden doorgespeeld. 



Van de zes activaklassen waaruit je als spaarder of belegger kan kiezen is het ongetwijfeld goud dat de meeste emoties teweeg brengt bij mensen. (de andere vijf activaklassen zijn cash, aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen, maar daar komen we binnenkort op terug in een artikel over vermogensopbouw).

Al meer dan 3000 jaar wordt goud door “de mensen” aanzien als een symbool van rijkdom en macht.

Vandaag willen Westerse spaarders en beleggers door de band genomen weinig of niets te maken hebben met goud, terwijl het economisch opkomende Oosten duidelijk “pro” goud is.

Banken en overheden zijn allergisch aan goud en de aantrekkingskracht die het heeft op spaarders die hun kapitaal willen beschermen. Voor banken vertegenwoordigt een belegging in goud een kapitaal waarop ze geen commissies ontvangen (en geloof mij, dat alleen is al meer dan voldoende om goud de grond in te boren). Voor de overheid staat goud kopen gelijk aan een motie van wantrouwen. Wantrouwen tegenover het geld dat de overheid zelf uitgeeft, de koper van goud verkiest immers goud boven de euro, dollar of gelijk welke andere munt.

Het mag u dus niet echt verbazen dat goud in een hoekje moet worden gedrukt, soms met de meest belachelijke argumenten. U hoorde bijvoorbeeld waarschijnlijk al dat goud geen rente opbrengt!? En dat je het zelfs niet kan eten! En sedert de correctie in de prijs van goud vorig jaar, hoort u nu ook dat goud eigenlijk alleen maar kan dalen.

Laten wij proberen om een eerste stap te zetten in een logische redenering om wel voor goud te gaan.

Zoals in de disclaimer op de eerste pagina gesteld, hebben we niet de ambitie financieel advies te geven in deze nieuwsbrief. Ik ga hier wel mijn persoonlijke mening over goud geven, waarom ik denk dat goud uiterst belangrijk is in de spaarpot van iedereen. Ik denk dat ik die mening logisch kan onderbouwen en dat gaan we proberen (vragen en/of opmerkingen steeds meer dan welkom).

Alvast mijn conclusie: 10% goud in portefeuille is echt een absoluut minimum! Iemand die vandaag niet aan 10% van zijn/haar “vermogen” in goud komt, die zit verkeerd!  

Vandaag hebben we de plaats om alvast drie redenen op te sommen om goud te overwegen:

Een eerste reden om goud te hebben gaat op elk moment op: Goud als verzekering, dan denken we al snel aan een economische schok of een rampscenario.

Toen ik meer dan 15 jaar geleden mijn eerste stappen in de banksector zette, ben ik natuurlijk geïnteresseerd als ik was in de financiële materie, in een aantal beleggingsboeken en publicaties van vermogensbeheerders gevlogen.

Wat me in de die teksten sterk opviel was dat hoewel goud op dat moment (we spreken 1998, de goudprijs schommelde rond 300 dollar per Ounce) al achttien (18) jaar in een dalende trend zat van steeds lagere prijzen jaar na jaar, dat de bankiers negatief waren over goud, maar de vermogensbeheerders telkens een positie van 2% a 3% van de portefeuilles in goud aanhielden.

Dergelijk percentage aan goud is enkel nuttig in een economisch doemscenario. Een gebeurtenis waarbij bijvoorbeeld de banksector omvalt, het betalingssysteem wegvalt, waarbij de beurzen tijdelijk sluiten en de centrale banken genoodzaakt zijn om massale hoeveelheden geld te drukken en in het systeem te brengen, omdat er een allesvernietigende deflatie ontstaat.. De kans hierop is wel heel klein zegt u? “Google” eens op Lehman Brothers voor het begin van dit scenario…

Als zo’n situatie zodanig verkeerd loopt dat het oude Internationaal Monetair en Financieel Systeem (IMFS) heeft afgedaan en er een nieuw financieel systeem zal moeten komen kan dit enkel en alleen met goud als ruggengraat. Dat is meteen de reden waarom vermogensbeheerders die hun stiel kennen nooit volledig uit goud zullen stappen.

“Waarom enkel met goud?” is dan de logische vraag… J

De dirigenten van ons financieel systeem zijn de Centrale Banken. Deze centrale banken geven het geld uit (drukken) dat wij elke dag gebruiken in de economie. Deze Centrale Banken hebben als ondernemingen natuurlijk ook een boekhouding en een balans. Op de activazijde van centrale banken staat vandaag van alles, leningen aan banken en overheden bijvoorbeeld, ook eventueel andere deviezen die worden aangehouden, maar ook nog altijd een heleboel goud! Onze eigen Europese Centrale Bank, de ECB, heeft momenteel zelfs 10 779 Ton goud op haar balans staan! Dit goud is van de ECB zelf en van de lidstaten die de euro als betaalmiddel gebruiken.

In een crisisscenario kunnen de Centrale Banken het systeem dus NIET redden door de prijs van zilver op te waarderen, ze hebben immers geen zilver voorraden. Als ze de prijs van goud maar voldoende hoog zetten, kan er altijd een “nieuwe start” worden gemaakt!

Een relatief kleine positie in goud vóór de crash van het systeem, zal dus automatisch een heel belangrijke positie worden na de reset van het financieel systeem.

De mate waarin goud moet worden opgewaardeerd in het nieuwe systeem zal afhangen van wat er nog overeind blijft van het oude systeem. Des te groter de schade, des te hoger de “nieuwe” goudprijs.

Een doemscenario is dus een belangrijke reden om “wat” goud aan te houden in portefeuille. Deze reden blijft steeds gelden, het is bijvoorbeeld ook niet zo dat wij onze brandverzekering gaan opzeggen omdat onze woning vorig jaar dan toch niet is afgebrand.

Goud als verzekering blijft op ieder moment gelden.

Een tweede reden vandaag is dat goud in het verleden bewezen heeft dat een “gezonde” portie goud in portefeuille ervoor zorgt dat het rendement van een beleggingsportefeuille hoger ligt en de mate waarin de portefeuille onderhevig is aan schommelingen (de volatiliteit) kleiner wordt!

De mensen van Merk Investments hebben een studie gedaan over de eventuele meerwaarde van goud in portefeuille over de periode van 1934 tot 2013. Een periode waarin goud eigenlijk een steeds kleinere rol is gaan spelen in het IMFS (Internationaal Monetair en Financieel Systeem).

De conclusive van Merk Investments:

“At first blush, our analysis may lead one to conclude investors may want to hold 30% or more in gold. However, we should really be asking the opposite question: is it sensible for investors to have up to 70%, possibly more, of their portfolio in stocks?”

“Op het eerste gezicht kan je misschien wel besluiten dat je 30% of meer van je portefeuille in goud wil aanhouden. Maar eigenlijk moeten we de vraag omdraaien: Is het verstandig voor beleggers om 70%, misschien meer, van hun portefeuille in aandelen te beleggen?”

U kan de studie desgewenst nalezen via de link hierboven. Goud als manier om uw rendement op te krikken en de volatiliteit te verlagen, wie had dat gedacht?

Een derde reden om goud in je spaarpot te stoppen is dat goud ons vandaag wel bijzonder goedkoop lijkt in een historisch perspectief!

Zoals daarnet al gesteld is goud de laatste 100 jaar steeds verder naar de achtergrond gedrukt in het financieel systeem. Van de zuivere goudstandaard die de meeste landen in Europa bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog, net 100 jaar geleden, verlieten blijft helemaal niets meer over. En toch is goud nog steeds de absolute basis voor het financieel systeem, zelfs vandaag terwijl de wereld officieel op een dollarstandaard zit.

Wat de zaken echt interessant maken vandaag is het feit dat de goudprijs in 2013 maar liefst 30% lager moest. Westerse beleggers liepen elkaar voor de voeten om goud te verkopen… De vraag voor mij is dan duidelijk: Vermits elke verkoper een koper moet vinden… Wie heeft al dat goud gekocht? Waarom en voor wie moest de prijs eigenlijk naar beneden?

Omdat het “Westen” per saldo duidelijk een verkoper was van goud in 2013 kijken we naar het “Oosten”…

India, decennia lang de grootste verbruiker van goud, kwam met een importheffing op goud. Dit omdat de goudaankopen van de Indiase bevolking, de handelsbalans van het land diep in het rood jagen. Hierdoor loopt India potentieel het risico minder investeerders aan te trekken voor haar schuldpapier (obligaties).

Gevolg van de importheffing: Er wordt intussen meer goud dan drugs gesmokkeld in India …

Per saldo zal India in 2013 waarschijnlijk toch minder goud hebben gekocht dan de voorgaande jaren, we vinden 900 ton voor 2013 een conservatieve schatting.

Dit speelde in de kaart van … China.

China wint steeds aan economisch belang maar heeft, in vergelijking met de Westerse landen, erg lage goudvoorraden, zeker  ook in verhouding tot de verzamelde dollarreserves. Tot voor enkele jaren was het voor de Chinese bevolking zelfs niet toegestaan om goud in bezit te hebben (dit is trouwens ook iets wat voor alle Amerikanen het geval was, de lange periode tussen 1933 en 1974!). Vandaag kunnen de Chinezen vrij goud kopen.

Nu China merkt dat haar handelsoverschot vooral een grote berg “papieren” dollarreserves tot gevolg heeft gehad, zijn ze duidelijk in actie geschoten:

Koos Janssen heeft in relatief korte tijd naam gemaakt door zijn analyse van de Chinese goudmarkt. Zijn grafiek:


Voor heel 2013 komt de Chinese goudvraag uit boven 2 500 ton!!! De wereldjaarproductie van goud staat op zo’n 2 700 ton, waarvan China als grootste producent ter wereld al meer dan 400 ton boven haalt, goud dat dus niet moet worden ingevoerd.

Indien de prijs van goud in 2013 gestegen was en niet gedaald, zou het voor China met zekerheid ONMOGELIJK zijn geweest om dergelijke hoeveelheden goud aan te kopen!

China koopt het goud dat Westerse beleggers verkopen, goud stroomt van het Westen naar het (opkomende) Oosten en dat goud komt daar NIET meer uit de kluis.

Kwatongen beweren dus dat de goudprijs moedwillig op de beurs enkele verdiepingen lager werd gezet om goud “los te weken” bij die beleggers die goud wel hadden gekocht omdat het de laatste jaren flink steeg, maar er het minste van begrepen.

De Westerse goudbelegger heeft gereageerd zoals voorspeld…

Van zodra China op gelijke hoogte staat qua goudbezit dan de Westerse landen, kon het er wel eens heel snel heel slecht gaan uitzien voor de Amerikaanse dollar en het $IMFS (dollar gebaseerd Internationaal Monetair en Financieel Systeem).

Intussen wordt de goudmarkt krapper en krapper…

OK, dus China wil overduidelijk heel veel goud voor haar Centrale bank en haar bevolking, ook andere opkomende landen zullen echt letterlijk al het goud binnenhalen dat op de markt komt. Dat geeft al aan dat goud belangrijk is, maar daarmee is nog niet voldoende aangetoond dat goud vandaag een koopje is…

We hebben dus meteen stof genoeg voor de volgende keer, dan gaan we kijken hoe de mijnbouwsector vandaag echt wel gebukt gaat onder de lage goudprijs en we gaan een grote troefkaart op tafel leggen, de belangrijkste reden voor goud in 2014 en daarna!

Het vervolg leest u in de februari editie van mijn nieuwsbrief. Stuur een email met als onderwerp "inschrijven" om de volledige nieuwsbrief editie januari 2014 en de nieuwsbrief februari 2014 via email te ontvangen.  

Uw email adres wordt niet aan derden doorgespeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten