We hadden eerder een lening al eens bekeken en zagen dat we via een lening consumptie uit de toekomst naar vandaag kunnen halen.
Naar aanleiding van de huidige situatie, willen we volgende vraag stellen:
Wat indien we vandaag al meer consumptie uit de toekomst hebben gehaald dan we ooit kunnen terugbetalen?
Het is immers duidelijk dat er de laatste jaren heel veel schulden zijn opgebouwd en dat we echt ver zijn gegaan in het maken van schulden. Anders was er vandaag immers geen vuiltje aan de lucht. Maar zijn we al definitief te ver gegaan? We gaan niet proberen deze vraag hier en nu te beantwoorden maar bekijken even de gevolgen van de twee mogelijke antwoorden...
Indien we NEE kunnen antwoorden op deze vraag dan is de huidige crisis van voorbijgaande aard, besparingen en politiek bijsturen kunnen en zullen helpen, de schulden geraken onder controle en vroeg of laat is het weer allemaal “business as usual”.
Maar wat indien we JA overwegen als antwoord?
Hebben we niet allemaal ergens het gevoel dat we nu toch wel echt voor een uitdaging staan?
We moeten immers vandaag nogal rare sprongen maken, zoals besparen in onze uitgaven en tegelijk onze economie stimuleren. Besparen betekent dat geld moeilijker te bekomen zal zijn, stimuleren wil zeggen geld gemakkelijker ter beschikking stellen. Dankzij deze "spreidstand" kunnen we dan onze economie uit de crisis laten groeien, om zo weer onze schulden te kunnen betalen... U neemt het ons hopelijk niet kwalijk dat dit een redenering is waar we ernstige vragen bij hebben.
Maar goed, we gaan er nu eens van uit dat we JA moeten antwoorden op de vraag van daarstraks. We hebben dus vandaag al teveel geleend en kunnen dit onmogelijk terugbetalen.
Dan kan deze crisis niet meer worden opgelost door gewoon de tijd zijn werk te laten doen, hij kan evenmin worden opgelost door onze economie te laten groeien of door te besparen in onze uitgaven.
Dan gaan we dus onvermijdelijk naar een andere financiële architectuur, een ander financieel systeem! En dan zal de overgang naar een nieuwe architectuur niet voor iedereen pijnloos zijn!
Even terug naar ons verhaal van de lening...
Elke lening heeft iemand die het geld wil lenen en gebruiken om te consumeren; maar bij een lening heeft ook iemand het geld op tafel gelegd, iemand die het geld uitleent. De spaarder is zo iemand die zijn/haar vermogen uitleent aan iemand anders. Het vermogen van de spaarder is de overschot die de spaarder heeft, hij/zij wil die overschot vandaag nog niet consumeren maar ergens in de toekomst pas.
We maakten een eenvoudig grafiekje over de wereldwijde toestand van de spaarder vandaag. (Dit is een schatting op basis van de ons beschikbare gegevens, enkel en alleen over het financiële vermogen, dus exclusief vastgoed en andere “tastbare” zaken)
31% spaardeposito's
24% obligaties privé sector
19% overheidsobligaties
25% aandelen
1% goud
We noemen iedereen die een reserve heeft een spaarder, wij vragen ons trouwens af wanneer iemand nu een spaarder, een belegger of een speculant is. Ze hebben allemaal een reserve, we noemen ze allemaal spaarders en ze hebben hun financieel vermogen (dus zonder hun vastgoed en andere tastbare bezittingen) ongeveer belegd/gespaard zoals hierboven in de grafiek.
Wat valt ons op: De spaarder van vandaag belegt een groot deel van zijn vermogen in de schuld van iemand anders.
bezit van de spaarder = spaardeposito = schuld van de bank
bezit van de spaarder = overheidsobligatie = schuld van de overheid
bezit van de spaarder = obligaties privé sector = schuld van de privé sector
Dus niet minder dan 74% van de financiële rijkdom van de gemiddelde spaarder zit vandaag in de schuld van iemand anders.
We hebben daarstraks aangenomen dat we al meer schulden zijn aangegaan dan we ooit kunnen terugbetalen, dat wil zeggen dat er voor de spaarders onvermijdelijk verliezen gaan volgen! Deze verliezen kunnen op twee manieren tot stand komen, door deflatie of door (hyper)inflatie.
Welk van de twee het dan wordt? Heel binnenkort wat meer uitleg hierover!
Voor nu, het belangrijkste antwoord op de vraag van daarstraks "Wat indien we vandaag al meer consumptie uit de toekomst hebben gehaald dan we ooit kunnen terugbetalen?" is.. Indien we JA moeten antwoorden, dan gaan er onvermijdelijk verliezen volgen voor alle spaarders die hun rijkdom beleggen in de schuld van een ander!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten