Het agentschap van de schuld debtagency.be geeft deze week nieuwe staatsbons uit op 3 jaar (coupon 3,50%), 5 jaar (coupon 4,00%) en 8 jaar(coupon 4,20%), dat is intussen weinigen ontgaan.
Intekenen kan nog tot vrijdag 2 december... Yves Leterme maakt reclame en gaat zeker zelf ook intekenen...
Maar, de marktsituatie zorgt ervoor dat deze uitgifte absoluut niet aan de juiste voorwaarden gebeurt. De rente op Belgisch papier steeg fors de voorbije week, het agentschap van de schuld besliste om de prijs van de staatsbons niet aan te passen, en dus staatsbons boven de prijs te verkopen.
Of vandaag het juiste moment is om in obligaties te beleggen laten we even in het midden (hint: we zitten in een schuldencrisis vandaag), maar eigenlijk zou dus zeker niemand meer mogen intekenen op deze uitgifte.
Als u toch in Belgische schuld wil beleggen, koop dan een OLO (staatslening) op de secundaire markt.
Bij de koersen van vandaag is uw netto rendement op een secundaire obligatie zowat even groot als uw bruto rendement op een nieuwe staatsbon! (en dan rekenen we al met 21% roerende voorheffing)
Deze avond lezen we dat er intussen meer dan één miljard is opgehaald met de huidige uitgifte en dat Didier Reynders droomt van een grote staatslening in de loop van volgend jaar. Die zou tot 40 miljard !!! kunnen opbrengen.
In principe is het natuurlijk wenselijk dat wanneer België rente betaalt op haar schuld dat deze rente dan liefst bij Belgen terecht komt. Zo blijft het geld immers binnen België en kan het alleen maar positieve effecten hebben op onze economie. Rente aan buitenlanders uitbetalen brengt natuurlijk helemaal niets bij voor de Belgische economie.
Maar de bedenking die ik me direct maak: Dat kapitaal staat vandaag op bankrekeningen bij banken die er, op zijn zachtst gezegd, niet echt rooskleurig voorstaan. Moet ik er een tekeningske bij maken wat er gebeurt wanneer de Belgische banken 40 miljard aan gelden op spaarrekeningen zouden verliezen?
Bottom line: Kijk dus zeker niet naar de overheid voor financieel advies ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten